Hoeveel houtskool doe je in je BBQ?

Wij krijgen vaak de vraag hoeveel houtskool moet ik nu toevoegen in de vuurschaal van mijn BBQ of Kamado? Want prop je dat ding nu helemaal vol of voeg je telkens maar een beetje toe? We snappen dat het moeilijk voor je is om direct te bepalen hoeveel houtskool je nu écht nodig hebt. Koop je houtskool van jouw favoriete merk dan komt deze vaak in grote zakken. De vuurschaal is vaak ruim bemeten en je kunt vaak een grote hoeveelheid houtskool kwijt in de vuurschaal.

3/4e vol is meer dan voldoende

Hoe vol je jouw vuurschaal doet is afhankelijk van jouw gerecht wat je wilt maken. Wil je voor een langere periode de BBQ of kamado gebruiken, bijvoorbeeld om eerst te roken, daarna te garen en tenslotte ook nog even te grillen? Dan heb je logischerwijs meer houtskool nodig dan dat je snel even een stukje vlees wilt grillen. In veel gevallen raden we je aan nooit meer dan 3/4 deel van de vuurschaal te vullen, oftewel maximaal 75% van de ruimte van de vuurschaal te vullen met houtskool. Zo hou je namelijk voldoende ruimte over om eventueel een platter, 1/2 deel Dutch oven of divider te plaatsen om te werken met verschillende warmtezones. 

Ben je van het zuinige dan leert de praktijk dat dit niet zoveel zin heeft. Een klein beetje houtskool gebruiken zorgt voor minder directe warmte waardoor je langer aan het voorverwarmen bent en dus meer houtskool gebruikt. Gebruik je te weinig houtskool? Dan is de temperatuur van je BBQ of kamado vaak slecht te regelen. Niet doen dus!

Voldoende zuurstof toevoegen

Wanneer je bovenstaande stelregel als leidraad gaat gebruiken is er nog iets heel belangrijk en dat is voldoende zuurstof toe te voegen aan de circulatie binnen jouw BBQ of kamado. Door de juiste hoeveelheid houtskool toe te voegen zorg je er ook voor dat de ventilatieroosters aan de onder- en bovenkant van je bbq of kamado het juiste effect kunnen hebben doordat zij openlijk zuurstof kunnen toevoegen aan de BBQ of kamado waardoor je de temperatuur van jouw bbq eenvoudig kunnen bewaken. Om de luchtstroom zo optimaal mogelijk door je kamado of BBQ te laten lopen is het belangrijk dat je goede kwaliteit houtskool koopt met gelijke stukken zodat de luchtstroom gelijkmatig zich door de vuurschaal heen kan bewegen. Ben je benieuwd wat goede houtskool is? Neem dan even contact met ons op.

Relevante producten.